Πρόπτωση ορθού & Ορθοκήλη

Πρόπτωση ορθού

Η πρόπτωση του ορθού είναι μια πάθηση κατά την οποία το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου (ορθό) εξέρχεται από τον πρωκτό, κυρίως μετά από αύξηση της πίεσης τοπικά (π.χ. μετά την κένωση, σε όρθια θέση κλπ).

Ορθοκήλη

Ορθοκήλη είναι η πάθηση κατά την οποία το ορθό προβάλλει μέσω του κόλπου, ιδίως μετά από αύξηση της πίεσης τοπικά, π.χ. μετά από κένωση, ορθοστασία κλπ.

Που οφείλονται η πρόπτωση ορθού και η ορθοκήλη?

Οι δύο αυτές παθήσεις οφείλονται σε μυική αδυναμία της λεκάνης και του περινέου λόγω μεγάλης συνήθως ηλικίας και τραυματισμού από φυσιολογικούς τοκετούς στο παρελθόν σε γυναίκες. Η πρόπτωση ορθού σπάνια μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες.

Σε ορισμένους ασθενείς υφίσταται μια συνδυαστική πτώση όλων των οργάνων της λεκάνης (π.χ. πρόπτωση μήτρας ή κυστεοκήλη, πτώση δηλαδή της ουροδόχου κύστης, ή προβολή του λεπτού εντέρου μέσω του κόλπου, η λεγόμενη εντεροκήλη)

Για τη διαπίστωση όλων αυτών των καταστάσεων, πέρα από την κλινική εξέταση από τον ειδικό χειρουργό, πραγματοποιείται αφοδευσιογράφημα (είτε μαγνητικό είτε μέσω ακτινοσκόπησης), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και υποκλυσμός παχέος εντέρου με γαστρογραφίνη ή ενδοορθικό υπερηχογράφημα.

Πως θεραπεύονται η πρόπτωση ορθού και η ορθοκήλη?

Και η πρόπτωση ορθού και η ορθοκήλη (όταν είναι σημαντικού βαθμού) αντιμετωπίζονται χειρουργικά με τον ίδιο τρόπο, τη λαπαροσκοπική ορθοπηξία (καθήλωση δηλαδή του ορθού είτε με ραφές είτε με βιολογικό / συνθετικό πλέγμα σε ψηλότερο σημείο εντός της λεκάνης).

Επεμβάσεις διαμέσου του πρωκτού (π.χ. Delorme, STARR, Altemeier κλπ) και την ίδια αποτελεσματικότητα δεν έχουν και περισσότερο πόνο προκαλούν.