Κονδυλώματα πρωκτού

Αντιμετώπιση κονδυλωμάτων πρωκτού με laser

Τα κονδυλώματα του πρωκτού, είτε βρίσκονται εξωτερικά είτε εσωτερικά, θεραπεύονται ως εξής: Αφαιρούνται και καυτηριάζονται συγχρόνως με πηγή ενέργειας (laser CO2 / λέιζερ ή loop-ηλεκτροδιαθερμία). Η καυτηρίαση μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής. Άλλες τεχνικές αντιμετώπισης, όπως αφαίρεση με κρυοπηξία ή ειδικές κρέμες δεν προσφέρουν την ίδια ριζικότητα.

Η αφαίρεση των εξωτερικών κονδυλωμάτων είναι δυνατή και με τοπική αναισθησία, η αφαίρεση όμως των εσωτερικών (ενδοπρωκτικών) κονδυλωμάτων θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό σύντομη γενική ή επισκληρίδια αναισθησία, ώστε η επέμβαση να είναι και ανώδυνη και ριζική.

Μετά την αφαίρεση τους τα κονδυλωμάτα αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση (βιοψία). Έτσι επιβεβαιώνεται η διάγνωση. Επιπλέον δυνατότητα στα πλαίσια της βιοψίας είναι και η τυποποίηση (μια περαιτέρω εξέταση για τη διαπίστωση των υποτύπων του ιού HPV που φέρει ο ασθενής).

Καλό είναι τα κονδυλώματα μετά την αφαίρεσή τους να αποστέλλονται και για βιοψία (παθολογοανατομική εξέταση) για επιβεβαίωση της διάγνωσης, ενώ συγχρόνως, ανάλογα με την περίπτωση, είναι δυνατή και ειδική εξέταση (τυποποίηση) ώστε να διαπιστωθεί ποια στελέχη του ιού υφίστανται.

Οι υποτύποι του ιού HPV μπορεί να είναι:

  • υψηλού κινδύνου
  • χαμηλού κινδύνου

σχετικά με την πιθανότητα καρκινογένεσης μελλοντικά.

Σημαντικό ρόλο όμως στη θεραπεία των κονδυλωμάτων, στη μείωση δηλαδή του κινδύνου επανεμφάνισης τους παίζει η άμυνα του οργανισμού. Για να έχει κανείς ισχυρό αμυντικό σύστημα, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι εξής οδηγίες:

  • διακοπή καπνίσματος
  • διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C
  • καταπολέμηση άγχους
  • επαρκής ύπνος

Στους ασθενείς που αφαιρέθηκαν κονδυλώματα πρωκτού, θα πρέπει να γίνονται επανέλεγχοι με ορθοσκόπηση / πρωκτοσκόπηση, ώστε να αποκλείεται η επανεμφάνιση κονδυλωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μακροπρόθεσμα ο οργανισμός παράγει αντισώματα κατά του ιού.

Χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τον ιό HPV και τα κονδυλώματα πρωκτού

  • Προτείνεται το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς το σαπούνι καταπολεμά τον ιό
  • το προφυλακτικό δεν προσφέρει πλήρη προστασία από τον ιό HPV, διότι δεν καλύπτονται όλα τα σημεία του σώματος, αφού ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής και όχι ουσιαστικά με τα υγρά ή το αίμα)

Τι είναι τα κονδυλώματα πρωκτού και τι προκαλούν?

Τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται στον ιό HPV και αποτελούν μικρά καλοήθη εξογκώματα είτε πάνω στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό είτε μέσα στον πρωκτικό σωλήνα.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι η φαγούρα, ενώ συχνά δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.

Η αιτία των κονδυλωμάτων είναι ο ιός HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων), τον οποίο υπολογίζεται πως φέρουν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων τους το 30-40% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού. Ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με σεξουαλική επαφή. Μπορεί βέβαια να παρέλθουν πολλοί μήνες από τη στιγμή της μόλυνσης ως την εμφάνιση των κονδυλωμάτων.

Βέβαια, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν εκτός του πρωκτού και στο αιδοίο, στον κόλπο, στο πέος, στο όσχεο, ενώ πιο σπάνια εμφανίζονται εντός του στόματος, στο φάρυγγα, στη γλώσσα κλπ.

Ο ιός HPV έχει, όπως αναφέρθηκε, διάφορους υποτύπους. Κάποιοι υποτύποι του ιού HPV είναι δυνατό να οδηγήσουν σπάνια μελλοντικά σε εμφάνιση καρκίνου της περιοχής όπου εδρεύουν (π.χ. καρκίνος πρωκτού). Οι υποτύποι του ιού δεν είναι πάντα οι ίδιοι με τους υποτύπους που δημιουργούν τα κονδυλώματα. Παρόλα αυτά η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι απαραίτητη.

Πως διαπιστώνονται τα κονδυλώματα πρωκτού?

Οι ασθενείς με κονδυλώματα εξωτερικά του πρωκτού, θα πρέπει να ελέγχονται από τον πρωκτολόγο χειρουργό και εσωτερικά με ορθοσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση. Δεν έχει νόημα να αφαιρούνται μόνο τα εξωτερικά κονδυλώματα, αν υφίστανται και άλλα ενδοπρωκτικα.

Ενημερωθείτε σχετικά με την έγκαιρη ανίχνευση του ιού HPV και προκαρκινικών αλλοιώσεων από τον ιό μέσω ειδικών εξετάσεωνΚαρκίνος πρωκτού